Bonckés alatt

Bonckés alatt

A​​ Klíma-kaland színpada​​ (a felturbózott érdeklődés talaján) önként kínálja a fellépést, boldog-boldogtalannak. E ringlispíl kínálta vásári-szédület forgónak s szemlélőnek​​ egyaránt látványos, mégha mindkettő is tudatában van: a falovacskák körbeforgása céltalan, s a múló izgalmakon túl legfeljebb rosszullétet, esetleg hányást idézhet elő.

Azt hogy​​ Államelnökünk​​ miféle felbujtásra teszi próbára saját gyomra türelmét is e forgolódással, nagyjából tudjuk. Indíttatása ugyan becsületére válik, amennyiben az a közös jövőnkért érzett aggodalom; szakértelme viszont​​ (eredendően más-természetű végzettségéből is)​​ olyannyira hiányos, hogy jobb lenne csak azok után szólalnia meg a témában (időben is, sorrendileg is), akik nála jóval felvértezettebbek a jelenségek mögöttiek szakmai feltérképezésében.

Azt hogy egy​​ szakmai feltérképezés​​ is mily buktatókat rejt, példázza​​ Jánosi Imre Miklós​​ 2020. január 13-án elhangzott előadása. Komoly fizikusi végzettsége és széleskörű nemzetközi tapasztalatai ellenére, tudását összegezve 54 évesen olyan előadásokkal fémjelzi a hazai Klimatológiai-gondolkodást, amely a belső skizofrénia szorításában nem képes (vagy nem mer)​​ A-t és​​ B-t megkülönböztetni. S bár előadása anyaga több pontja is kínálja az egyértelműsítést, ezek kiaknázására nem történik erőfeszítés. Helyette rendre óvatosan eszközöl olyas közbevetéseket, amelyek a kétértelműséget segítik vissza a nyeregbe. Mivel ezek rendkívül ügyesen bújnak meg az előadása anyagában, alább a műtőasztal reflektorfényében veszem e részleteket a bonckés alá.

* [Pálos L.​​ 2020.01.26-i hozzászólásából nyert információ alapján az előadás elhangzásának a dátumát a szövegben jan. 27-én helyesbítettem: jan. 20-ról jan. 13-ra. –​​ FE]

Rögzítsük legelőször is az előadó alapállását. Kijelentései szerint:

  • 0: 25: „Ragaszkodunk a mérésekhez”.

  • 0:28: „Spekulációkba biztos hogy nem nagyon megyünk el…

  • Amire még​​ figyelnünk kell, az a 23:30-nál jelzett felvetés: „A kérdés ugye az, hogy az emberi tevékenység mennyiben tekinthető a klímaváltozás kiváltó okának.

Ezeket szem-előtt tartva bocsátom közre az alábbiakat.

1.)​​ Az előadása videó-változatában 2:00-3:30-ig tartó „globalo-T-ride” mozizás kijózanító szövegalámondásaként az ott-elhangzottakat inkább erre cserélném: Figyeljük meg azt az előrelátó alaposságot, amivel már 1850 óta elődeink lankadatlan figyelemmel fürkészték mérőeszközeikkel a szárazulatot s a végtelen óceánok tükörét.​​ Tették ezt olyan mérőeszközökkel, amelyek akkurátusan ugyanazokat az értéket mérnék mint a mai-fejlettségűek*, rendkívül előzékeny szolgálatot téve ezáltal ahhoz hogy a bemutatott animáció elképessze az erre fogékonyakat.

* A hit és a​​ bizonyosság ütköztetéséhez szolgáljon adaléknak az az utó-korrekció, amely a mai klímatudományban központi-szerepet betöltő​​ Keeling-görbe​​ adataiban szükségeltetett, nem is oly régen: 2016-ban:

In​​ scrippsco2.ucsd.edu/assets/publications/mauna_loa_report_high_frequency_co2_record_1958-2004.pdf​​ ​​ page 6:​​ Walker, S.J., R.F. Keeling, and S.C. Piper Reconstruction of the Mauna Loa Carbon Dioxide​​ Record using High Frequency APC Data from 1958 through 2004, 2016. PDF

Ha itt az 1964.05–1969.01 időszakot nézzük, az utó-korrekció címén történő belenyúlás 0,77 ppm eltolást jelent, míg 1974.01–1976.04 között ugyanez 0,78 ppm. Mindezt ahhoz kell​​ mérnünk, hogy az éves amplitúdó változás 5.5-6.0 ppm körül alakul. Nem mennék itt semmiféle következtetésbe arra vonatkozólag, hogy emez igazítások hogyan simítják a görbe le- (pontosabban: fel-) futását a fosszilis anyagok (mennyiségileg-dokumentált) felhasználásához, kiiktatva más moduláló-tényezőket (mint a vulkánkitörések). Maradnék pusztán annak a megvilágításánál, hogy még 2016-ban is fennállt a hosszabbtávú adatsorok belső-kongruenciájának a kérdésessége.

A sérülékenység iránti érzékenyítésre ugyan elhangzik az előadótól némi mentség: „a szürke foltok azt jelentik a térképen hogy nem volt elegendő adat ami rendelkezésre állt”. Ha most ezt elfogadva, ennek tudatában szondázzuk meg a korhoz-kötött eseményeket, akkor a következők adódnak: