Mások írták – 2020 február

Az itt linkelt írások nem feltétlenül tükrözik a Reális Zöldek Klubjának álláspontját.

2020.02.28.
Alkotmányellenes a szénerőművek bezárása? (welt.de) német nyelven
Egy energiaügyi kérdésekre specializálódott ügyvédi iroda közzétett egy tanulmányt a német szénerőművek tervezett bezárásáról. Néhány megállapítás a tanulmányból:
Az erőművek bezárásával kapcsolatos jogszabályok sértik az alkotmány több paragrafusát.
Ellentétben állnak a Merkel-kormány által létrehívott „Wachstum, Strukturwandel, Beschäftigung“ (KWSB) = “Növekedés, Struktúraváltozás, Foglalkoztatottság Bizottság” – rövid nevén Szénbizottság ajánlásaival. A barnaszén erőművek milliárdos kártalanításokat kapnak, míg a feketeszén erőművek üzemeltetői semmit. A szabályozás hátrányos helyzetbe hozza az energia alapellátás szempontjából fontos erőműveket.

2020.02.15.
Klímaváltozás van, de a zöld hisztéria felesleges (origo.hu)
Klímaváltozás van, de a kérdés inkább az, hogy mennyi köze van hozzá az embereknek – véli Dr. Lóránt Károly mérnök-közgazdász, aki publikációiban évek óta, rendszeresen foglalkozik a klímavédelem, a klímaváltozás és a klímavita kérdésével, több évtizedig dolgozott kutatóintézetekben, valamint civil szervezetek képviselőjeként és szakértőként Brüsszelben. Az Origónak adott interjújában beszélt arról, hogy miért tartja politikai kérdésnek a klímavészhelyzetet, miért nem jó megoldás szerinte csupán szél- és naperőművekre alapozni az energiaellátást, valamint hogy miért veszélyesek a zöld mozgalmak, mint például Greta Thunbergé.

2020.02.04.
Káncz Csaba: A CDU-nak elege van Merkel hagyatékából: vissza az atomenergiához (privátbankár.hu)
A német kormánynak fogalma sincs arról, hogyan befolyásolja az energia-átállás a jövőbeni ellátásbiztonságot. A CDU megpróbál kimászni ebből a kalandor-politikából és hirtelen támogatni kezdte az atomenergiához való visszatérést. Káncz Csaba jegyzete.

A múlt héten bombasztikus stratégiai tervezetet szivárogtatott ki a berlini kancellária, amelyből kiderül, hogy a hidrogén lehet a karbonmentesítésre adható legjobb válasz. A tervezet olvasata az, hogy Németországot e technológia globális úttörőjévé tegye. A “hidrogéngazdaság” élénkítését szorgalmazó, és a dokumentumot jegyző Peter Altmaier gazdasági miniszter szerint ezt Németország számára kulcsfontosságúnak tartják, a sikeres energiaátmenethez.
Kipukkant szélerőmű tervek
Nos, ez igazán szép vízió (avagy inkább propaganda), a jelen valós problémája viszont az, hogy a német energiaárak rekordszintre emelkedtek 2019 telére. Fejére omlott a kancellárnak az eddigi energiapolitikája?

Print Friendly, PDF & Email