Még egyszer az ausztráliai erdő- és bozóttüzekről

Mint ismeretes, a klímariogató maffia soha ki nem hagyná a kedvező alkalmat, hogy belénk égesse: A klímaváltozást az ember okozza. És ennek nagyon súlyos következményei lesznek, sőt vannak már most is. Tehát ne tiltakozzatok, ne berzenkedjetek, hanem fizessétek mukkanás nélkül a milliárdokat feneketlen zsebeinkbe, működjetek közre aktívan iparotok, energiaszolgáltatásotok lerombolásában.

A maffia ennek érdekében keresi naponta nagyítóval az összefüggéseket, és ha nincsenek, kreál bizonyítékokat.

Így nagyon kapóra jöttek neki az ausztráliai tűzesetek. Első írásunkban leírtuk, Ausztrália a Föld csapadékokban legszegényebb kontinense. Ehhez úgy az élővilág, mint az őslakosok, az aboriginek alkalmazkodtak. Említettük továbbá, hogy a mai súlyos helyzethez nagy arányban hozzájárultak az ausztrál Zöldek, akik úgymond az élővilág védelmének érdekében keresztülvitték a baloldali kormánynál, (Labour) hogy az megtiltsa az aljnövényzet évenkénti leégetését.

Mivel a média pánikkeltése, illetve a hamis hírek gyártása ezres tempóban folyik továbbra is, szükségesnek tartjuk az ottani történések két aspektusát kiemelni, amelyekre első írásunkban nem fordítottunk kellő hangsúlyt.

A tények eddig:
– Az ausztráliai tűzeseteknek ebben a szezonban eddig 25 halálos áldozata van.
– A tűz eddig 6 millió ha területet pusztított el.
– Szándékos tűzokozás gyanújával eddig 180 embert tartóztattak le. A rendőrség úgy véli, ez a szám még emelkedni fog.

Jelen írásunkban szentelünk néhány sort a klíma ausztráliai változásának, illetve a tüzek legfontosabb okának, a szándékos gyújtogatásnak.

Szögezzük le mindenekelőtt: A száraz fa természetes körülmények között sohasem gyullad meg magától, legyen a klíma akármilyen szélsőséges is. A tűzgyulladás természetes oka szinte minden esetben a villámcsapás. Viszont, ha egyszer a tűz meggyulladt, akkor az igen gyorsan tovaterjed a száraz aljnövényzetben. Ami pedig a magasabb fákat is elpusztítja.

Az ausztrál hatóságok több mint 10 éve vizsgálják a tűzesetek okait. Megállapításaik:

Az évi átlagos 54 ezer tűzesetnek több mint 50 %-ában a szándékos gyújtogatás a tűz oka. Más hatóságok évi 62 ezer tűzesetet számolnak, ami azt jelenti, hogy évente 31.000 szándékos gyújtogatással kell számolnunk. Ebben a számban nincsenek benne az emberi mulasztás miatt véletlenül keletkezett tüzek, amelyek az esetek 35 %-át teszik ki. Ilyen esetek pl. a grillezés, láncfűrész szikrája, stb. És ez mai, 2019-20-as viszonyainkra vetítve azt jelenti, hogy napi 85 gyújtogatással kell számolnunk.

Kik a gyújtogatók?

A gyújtogatók között feltűnően magas a 21 év alatti korosztály aránya. Ezeknek csak kis részét teszik ki a klasszikus piromániások, akik örülnek a tűz látványának. Igen sokan vannak azok, akik saját életük problémáit (frusztráció, munkahely, a barátnő otthagyta, stb.) így vezetik le.
Információink forrása két, klíma ügyben minden gyanú felett álló (főáramú) lap, a wetter.de és a kurier.at.
Így az alábbi ábra szerint a természetes okok az összes tűzeseteknek csak 6-15 %-ára korlátozódnak. (A sáv bizonyos tűzesetek, pl. újragyulladás eltérő statisztikai értékeléséből adódik.)

Néhány gondolat ezek után a klíma ausztráliai változásáról.

Az ember okozta klímaváltozás szuggerálásában érdekelt oldal természetesen ki ne hagyná, hogy erősítse: Ez a fő oka az ausztráliai tűzeseteknek.

Az állítások viszonylag könnyen leleplezhetők a hivatalos meteorológiai statisztikák alapján.

A két ábra Ausztrália csapadékviszonyait jellemzi 1900 és 1919 között. Ezek alapján megállapítható, a csapadék mennyisége minimálisan emelkedett az elmúlt 110 évben.

Az átlagos hőmérsékleti anomáliákra az Ausztráliai Meteorológia Intézet (BOM) az elmúlt 110 évre átlagosan + 0,7 °C-t állapít meg. Az intézetet azonban rengeteg kritika éri, amelyek szerint az intézet a nyers adatok átlagolásánál mindig egy irányba hamisít: fölfelé.

Ez az ausztráliai honlap igen részletesen foglalkozik a hőmérséklet adatok hamisításaival.

Ezen link szerint az átlaghőmérséklet emelkedés 50 %-ban az átlagolásoknál végrehajtott manipulációk eredménye.

Másik megjegyzésünk ehhez, hogy egy vagy akár néhány fok különbség az átlag-hőmérsékletben nem okozhatja a tűzeseteket. A száraz biomassza sem 44, sem 46 fokon nem fog meggyulladni. De mint fentebb idéztük, a tűzesetek 85-94 %-a emberi mulasztásra vagy szándékos gyújtogatásra vezethető vissza.

Végül szeretnénk az ausztráliai hatóságok mulasztásait egy erdészeti szakember megállapításaival megvilágítani. Alexander Held, erdészeti tudományos kutató, az European Forest Institute munkatársa. Szakterülete az erdőtüzek managementje.
Held: Az erdőgazdálkodás már 30-40 éve figyelmeztet: Az erdők alján annyi száraz szervesanyag gyűlt össze, hogy ez előbb-utóbb katasztrófához vezet, minden klímaváltozástól függetlenül. Ami tüzet ma látunk, az 20 éve kezdődött átvitt értelemben. Túl keveset törődtek a megelőzéssel, az erdőgazdálkodással, a száraz biomassza probléma kezelésével. Ausztráliában kifejlesztették annak a technikáját, hogy ezt a száraz biomasszát a levegőből leégetik. Ilyenkor ez 10-20 cm magas lánggal szépen leégett, anélkül, hogy nagyobb kárt okozott volna. Pontosan így csinálták ezt korábban az aboriginek is. Ezt Nyugat-Ausztráliában végre is hajtották minden évben 300.00 ha területen. Ausztrália többi részén azonban ezt bűnös módon elhanyagolták. Ehelyett vég nélküli vitákat folytattak biodiverzitásról, környezetvédelemről, füstképződésről. De cselekedni nem cselekedtek.

Végül csak röviden említjük, az Ausztráliai Önkéntes Tűzoltók Szövetsége szerint nevetséges, hogy a tüzeket a klímaváltozás okozná.

Ők pontosan tudják, hogy a száraz biomasszát a hideg időszakban kellett volna kontrollált módon leégetni. Ezt azonban az agyonszabályozott, túlbürokratizált, mindent a környezetvédelemnek alárendelő ausztrál gyakorlat megakadályozta. Ennek a rendszernek speciális neve is van Ausztráliában: “green tape”. amit zöld bürokráciával tudok csak lefordítani.

2020 január
Király József
okl. vegyészmérnök

Tetszett a cikk? Amennyiben igen, fejezze ki tetszését a
Reális Zöldek Klub
társadalami szervezet részére juttatott támogatásával 300 Ft értékben.
Bankszámlaszámunk:
11702036-20584151 (OTP)
A Fővárosi Bíróság végzése a társadalmi szervezet nyilvántartásba vételéről itt található.
Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

15 hozzászólás

Add a Comment
 1. Érdekes Scott John Morrison ausztrál miniszterelnök szerepe a történetben.
  Egyrészt “klímaszkeptikus”, mint Trump (nagyjából hasonló érvelés mentén), másfelöl tavaly év végén családi nyaralásra ment a minimális látszatra sem adva, mikor már javában folyt a tragédia, ami elmenés minden volt csak empatikusan bölcs nem (magyarázkodott is miatta).
  Magyarán bennem valami olyasmi körvonalazódott, hogy ha én tudom, hogy nem hiszek az IPCC-s klímahisztinek, akkor nagyon gyakorlatiasan odafigyelek egy periodikusan visszatérő akkut problémára, és a megoldáshoz igénybe veszek minden rendelkezésemre álló eszközt. Ehhez nem kell nagy embernek és nagy politikusnak lenni, rizikója sincs a dolognak. Ha valaki viszont durván nem így cselekszik, akkor az nagyon gáz, minden értelemben.

 2. A primitív index.hu nagy garral adja hírül a mindeközben szekcióban, hogy “Az ausztrál kormány már 11 éve tudta, hogy az erdőtűzszezon 2020-ra fog bedurvulni”.
  Először is nem tudta (azaz max.tudhatta), hanem volt az asztalán egy többszázoldalas jelentés, aminek egyik bekezdése pár sorban tartalmazott egy (egyébként kissé homályos) predikciót, utalva egy cikkre.

  A szóbanforgó jelentés ez (5.fejezete az érdekes most)
  https://webarchive.nla.gov.au/awa/20190509040128/http://www.garnautreview.org.au/index.htm
  “…fire seasons will start earlier, end slightly later, and generally be more intense. This effect increases over time, but should be directly observable by 2020.”

  A 85 oldalas eredeti cikk meg ez:
  https://www.researchgate.net/publication/228681928_Bushfire_Weather_in_Southeast_Australia_Recent_Trends_and_Projected_Climate_Change_Impacts#pfe

  Ami kommentet ér itt is a hírben, hogy
  (1) bejött egy IPCC-ernyős jóslat (2020-ra tényleg nőtt a tűzveszélyes napok száma, tényleg korábban kezdődött a tűzszezon az idei szezonban)
  (2) Attól még, hogy valaki vaktyúk is talál szemet alapon beletrafál egy projektálásba (hiszen az eddigi klímahisztis jóslások bedőltek), attól még a megalapozottság/hitelesség lehet kérdéses, hiszen 2007-ben kellett volna hihetőnek lennie a projekciónak.
  (3) A legfőbb probléma evvel a jóslással is az, hogy felfutó(progresszív) trendvonalat húz évtizedeken keresztül.

 3. Már kezdik..A nagy kvalitású RTL híradóban most hozták le, hogy az Ausztrál erdőtüzek természetesen a klímaváltozás következményei, amit az emberi Co2 kibocsájtás okoz és ez tudományos tény, amiben egyetértés van. Mutattak tüntetőket akik követelik, hogy az Ausztrál kormány tegyen a klímaváltozás ellen. Ez a mértékű agymosás és hazug propaganda ami itt folyik, Gobbels, Sztálin, és a jelenlegi Észak-Korea rezsimje is megirigyelhetné. Az Amasonast felégetik, hogy termöföldet, bányaterületeket nyerjenek, hivatalos magyarázat, klímaváltozás, Co2. Ez már tényleg a hülyeség kora, vagy a sötét középkor látszik visszatérni.Mi lesz a következő “bűnös” gáz ,ami ellen harcolni kell? Az oxigén, vagy a nitrogén? Ez már nevetséges és felháborító amit művelnek, olyan állításokat tesznek a globális klímára és a Co2-re vonatkozóan,amit ha egyetemen egyesével elmondana egy hallgató a tanár, azt mondaná neki ülj le fiam 1-es, de ha klímaváltozás kapcsán,akkor tudományos tény.Több ilyen oldal kellene, meg egy nemzetközi szervezet, tudósokból, kutatókból, politikusokból, hogy végre véget lehessen vetni ennek az őrületnek, vagy legalábbis megpróbálni.

 4. Klíma és bozóttüzet illetően laikusként az alábbi négy dolgot érzékelem az egész szomorú idei ausztrál bozóttűz-történetből:

  (1) Adatbányászként azt látom, hogy boldog-boldogtalan jósolgat, perdöntően pánikkeltően, össze-vissza a vakvilágba, jellemzően megbízhatatlanul (bedőlően), hihető/védhető magyarázatot/érvelést nem téve a jóslás/előrejelzés mögé (segítve annak komolyanvehetőségét, felhasználhatóságát). Amit látunk IPCC-s katasztrófa-jóslásokat azt a jehovások régóta tudják (nívóban), akik pont ugyanolyan vastagbőrrel az arcukon veszik tudomásul, ha püff neki nem jött be.

  Ugyanilyen ócska történet, amikor gazdasági válságot jeleznek előre. Mindig lesz valaki aki beletrafál az évbe, de ez nem segít(het) már utólag és a beletrafáló sem fáradhat a pénztárhoz a nyereményéért.

  Azonban továbbtetézi a (komolyanvehetőségi) problémákat, ha progresszív felfutásnál a múltbéli adatokban nincs (mert eleve nem is lehet meg) a felfutási információ (mint most a bozóttűzeknél). Nem mindegy, hogy töbezer elemű idősor következő elemét akarjuk előrejelezni, avagy egy hektikus 100 éves datasetből következtetnénk a következő 50-100 évre, mint a fenti Lucas et co cikkben tették 2007-ben.

  Ezért ordas görény többszörösen az index.hu tempója, amikor clickbait címmel a világgá kürtöli, hogy az ausztrálok “tudták”. Nem, nem tudták. Főleg nem abból az 1-2 mondatból.

  A jóslásokkal való ilyen mértékű visszaélések miatt nem véletlen az a szélsőséges mentalitás, hogy minden (valamely) hídon való átmenetelen akkor gondolkozik az ember, amikor odaér a hídhoz és nem előbb. Pedig lehetne gondolkodni felkészülni előre is. Csak ahhoz az út nem munkafedezet+visszacsatolás nélküli jóslásokon keresztül vezet az út.

  (2) Símán lehet, hogy az emberiség tudását jelentősen meghaladja az ausztrál bozóttüzek megelőzés jellegű kontrollálása. Tudható, hogy vannak, voltak is nagyobbak, mégsem történik érdemi intézkedés, csak eszeveszett költséggel, természeti károkkal elszenvedődik az egész tragédia.

  (3) Fentivel együtt is tetten érhető a az emberi hiba, mégpedig épp a vezetők oldalán, nyilván nem az egyszerű – életüket kockáztató – tűzoltók oldalán.

  (4) Én nem zárom ki, hogy természeti katasztrófát okozó (nem is szükségszerűen co2-alapú) klímaváltozási szélsőség korrelál a bozóttűzek egyre nagyobb problémájával. Emberiség sokszor bizonyította, hogy tényleg pusztító élősködő a földön, aki gőgjében észre se veszi feltétlenül korrekt részletekben/konkrétumokban, hogy nézzen szembe ilyen tragédiával.

  1. Kedves Hozzá Szólók.

   Ugyan írtam már egyszer, de nem publikálták, gondolom, mert felhoztam egy pár ellen érvet az Önök meggyőződéséről, hogy mindenben igazuk van és a zöldek tehetnek mindenről. LOL

   Itt csatolom A Guardian cikkét akik jobban eltudják mondani.

   Én mint Ausztrál állampolgár (is) végül is az érdekel, hogy a kormány vegye komolyabban a folyamatban lévő változásokat. Nem érdekel kinek a hibája, de gondoljunk a jövőre és éljünk jobban kiegyensúlyozottabban a környezetünkkel. Nem vagyok zöld párti csak egy mindennapi ember akit érdekel hogy a gyerekeim hogyan fognak élni.
   Üdvözlettel
   Barna

   1. Király József

    Emlékezetem szerint közzétettük hozzászólását. Alapelvünk, hogy ellenérveket elfogadunk, az útszéli stílust nem tűrjük. A Guardian cikke valahogy nem jött át, de mivel van tapasztalatom az ott uralkodó szektás klímahisztériás irányvonalról, nem nagy veszteség.
    Mint ausztrál állampolgár, pontosan azárt szívlelje meg legfrissebb – immár a harmadik, a témával foglalkozó bejegyzésben foglaltakat.

   2. Megerősítem Király úr állítását, publikálódott a hozzászólása. Az imént részletekre kitérően válaszoltam is. Az ön Guardian-linje viszont nem jött át.

    Engedjen meg egy nem tudományos ide-nem-tartozó megjegyzést mint laikus érdeklődő-olvasó.
    A Guardian fontos, sok témában tisztességes/mértékadó újság, de klíma-témában rossz forrás, pont mint itthon az index.hu, vagy kisebb mértékben a 444.hu.
    Nagyon nehéz a téma, nagyon nehéz “reálisan” látni az egészet (aljasságokat, csalásokat, haszonleső manipulációkat, kognitiv disszonanciákat leválasztva).

 5. https://qubit.hu/2020/01/11/az-ausztraliai-tuzvesz-eddig-annyi-szen-dioxidot-bocsatott-a-legkorbe-mint-116-orszag-egesz-evben

  “Az Ausztrália keleti partján tomboló bozóttüzek szeptember óta körülbelül 400 millió tonna szén-dioxidot küldtek a Föld légkörébe, ami több a 116 legalacsonyabb kibocsátású ország összesített éves kibocsátásánál is – írja az MIT Technology Review. A 2018-as kaliforniai tűzvészhez képest kilencszeres az ausztráliai tüzek eddigi szénlábnyoma, és Ausztrália teljes 2019-es kibocsátásának háromnegyedét teszi ki.

  A 2011-2012-es bozóttűzszezon azért ennél is szennyezőbb volt, akkor a szeptembertől januárig tartó időszakban 650 millió tonna környékén állapította meg a tűzvészből származó kibocsátást….”

  Viszonyítási alapként:

  http://klimaszkeptikusok.hu/wp-content/uploads/2019/12/hi-Paks-19-09-24-panorama.pdf

  * Globális éves antropogén emisszió: kb. 43 milliárd tonna CO2 egyenérték
  * Az atmoszféra széndioxid tartalma jelenleg: kb. 3.600 milliárd tonna CO2
  * A eljövendő évszázadokban még kibányászható fosszilis tüzelőanyagok teljes nettó széntartalma: kb. 4.000 milliárd tonna szén
  * Ha ezt most egyszerre elégetnénk, kb. 15.000 milliárd tonna széndioxid keletkezne, és a levegő széndioxid tartalma kb. négyszeresére növekedne

 6. Miért fontos a posztírónak a klímaváltozást megcáfolni? A “klímahisztizők” szerint az Ausztráliai tüzek a klímaváltozás EGYIK bizonyítéka. A posztíró úgy gondolja, hogy ha az Ausztráliai tüzek és a klímaváltozás összefüggéseit megcáfolja, úgy a TELJES klímaváltozás tudományos érvrendszerét megdönti? És mindezt nem a szakterület ismerőjeként, ráadásul politikai megközelítésből…
  A troll-csengőnek ilyenkor kellene megszólalni a véletlenül idetévedő olvasóknál. 🙂
  (Gondolom ez a kommentem sem megy át a moderáláson, de nem baj, elég ha a cenzor elolvassa.)

  1. Király József

   Tisztelt Robert,
   ha venné a fáradságot, és elolvasná a klíma és gazdaság címkével jelölt bejegyzéseket, választ kapna kérdéseire. De a legjobb volna, ha az összes bejegyzést elolvasná.

   1. Kedves Király Úr,
    Elnézést valóban leközölték hozzá szólásaimat. Mivel most már több szálon megy a diszkurzus, így nem láttam.
    Rosszul írtam akkor a 20m hektárt, de közben az Ausztrál Kormány közzé tette, hogy 17m égett le eddig. Én sem azt állítottam, hogy mindezeknek a tüzeknek csupán a klíma változás az oka. De azért lássuk be, hogy az emberiség hanyagsága a környezetére az elmúlt 50 év alatt sokban hozzájárult ahhoz, hogy milyen irányba tartunk. Én úgy vagyok vele, hogy sokszor egy ilyen katasztrófa az ami új motivációt teremt a változáshoz.

    Guardian cikk:
    https://amp-theguardian-com.cdn.ampproject.org/v/s/amp.theguardian.com/australia-news/2020/jan/12/disinformation-and-lies-are-spreading-faster-than-australias-bushfires?amp_js_v=a2&amp_gsa=1&usqp=mq331AQCKAE%3D#referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com&amp_tf=From%20%251%24s&ampshare=https%3A%2F%2Fwww.theguardian.com%2Faustralia-news%2F2020%2Fjan%2F12%2Fdisinformation-and-lies-are-spreading-faster-than-australias-bushfires

    1. Király József

     Tisztelt Mezei úr,
     a Guardian hozta pánikkeltő, a tényeket elferdítő formáját, nem csalódtam benne. Goebbelsnek tulajdonítják, de a Guardian alkalmazza: Hazudj nyugodtan. A századik hazugság után valami úgy is megmarad.
     A nagyon szűk összefoglaló:
     1, A száraz fa épp úgy nem gyullad meg magától 44 °C-on, mint 46 °C-on. 44 és 44,5 46 °C között aztán végképp semmi különbség nincs.
     2, A levegő páratartalma és a csapadék mennyisége nem csökkent Ausztráliában.
     3, A tüzek természetes meggyulladásának gyakorlatilag minden esetben villámcsapás az oka.
     4, Maguk a klímahisztériás oldalhoz tartozó források ismerik el a gyújtogatások és a gondatlanságból eredő tűzgyújtások igen magas arányát (86-94 %). Lásd itt a kördiagramot följebb.
     5, A zöldbalos hisztériások évtizedek óta szabotálják, gátolják a természetes védekezést (aljnövényzet leégetése a hideg évszakban) úgymond a bioszféra védelmére hivatkozva.
     6, Az ide tűz-szezon messze nem a legpusztítóbb. 2004-2005 ill. 1974-75 súlyosabbak voltak.
     https://1.bp.blogspot.com/-tqwvHwNE9dU/XhwZ83tapbI/AAAAAAAACN0/rQBPJaI1RA4hGO3oObSGkofxqq2rscD3QCLcBGAsYHQ/s1600/Australia-bushfires-hectares-burned-by-year-scaled.jpg
     7, Úgy az európai erdészek (tűz-menedzsment szakemberek), mint az ausztrál tűzoltók, évek óta próbálnak álláspontjuknak hangot adni, a száraz biomassza fölhalmozódása katasztrófához vezet. Mindhiába. Zöldbalos rögeszméseket meggyőzni: A borsó, amit a falra hányok, hamarabb fönnmarad.
     8, Lord Monckton leír egy megdöbbentő esetet. A farmer, aki megpróbálta az aljnövényzet leégetésével védeni házát, 100.000 dollár bírságot kapott.
     9. A tűzesetek, az aszály és a levegő CO2-tartalma között nincs ok-okozati viszony. Lásd Lord Monckton írását. A végén ott van az eredeti írás linkje.
     Ezek után már csak egy kérdés marad:
     Miért a nagy hisztéria az idén Ausztrália miatt?
     A jelenlegi miniszterelnök – miután látta, hogy elődeinek energetikai fantazmagória kergetése az ország energiabiztonságát tönkreteszi – újra a szénenergia felé fordult. A klíma maffia úgy gondolja, ezért meg kell őt büntetni és példát kell statuálni.
     Önnek is ajánlom a klíma és gazdaság címkéjű írások elolvasását. Nem tudom, mi az Ön végzettsége, de ha van egy kis műszaki affinitása, akkor a honlap többi írását is.

  2. Kedves Róbert!

   A poszt első mondata:
   “Mint ismeretes, a klímariogató maffia soha ki nem hagyná a kedvező alkalmat, hogy belénk égesse: A klímaváltozást az ember okozza.”

   Az én értelmezésemben ez nem a klímaváltozás tényének tagadását jelenti, hanem annak a problémának a felvetését, hogy az ember okozza-e valóban. Azaz más kávéház(!). A klímahisztizők mindig mindent erre a klímaváltozás-tagadásra vezetnek vissza kritikaként a klímarealisták felé, aztán jön a párhuzamos “laposföld-hívőség” degradálása/diszkreditálási kísérlete. Nem fog bejönni. Klímarealista tudós rengeteg van a Magyar Tudományos Akadémián, laposföldhívő egy sem. Érdemes elgondolkozni ezen, vajon miért.

   Csalni, manipulálni, gáncsoskodni nem a klímarealista oldal szokott (hozzon rá példát, vesézzük ki közösen), hanem a nagyhatalmú IPCC-akol. Az IPCC-akol visszásságainak tanulmányozásához csak ez az egy 1 honlap is elégséges – de tartozik hozzá linkgyüjtemény is (további olvasnivalókért) 🙂

   Az én tudtommal amiben konszenzus van az IPCC-akol és a klímarealista oldal között, hogy a légköri CO2-koncetráció valóban progresszíven (hatvány/exponenciális) futott fel és izotópos vizsgálatok révén kimutatható az antropogén eredetű CO2-hányad benne (százalékokat illetően megoszlanak a vélemények).
   Ami a közöttük lévő konfliktust illeti: ennek mentén milyen kérdéseket kell feltenni és rá milyen válaszok tudnak születni, egy érzelmileg, gazdaságilag/kapzsiságilag, politikailag túlterhelt környezetben.
   A legfontosabb megállapítás idevágólag (szerintem), hogy míg az IPCC-akol a CO2 minden határon túli bűnösségéről beszél és tisztázatlan tudományos alapokon akar a jelenben 1-2 billió dollárt elkölteni dekarbonizációs ostobaságokra (adók és egyéb őrültségek képében), addig a klímarealista oldal minden érintett aspektust igyekszik megvizsgálni.
   Nyilván ez utóbbi a nehezebb, nagyobb kihívást jelentő, ha érti mire gondolok.

   Topiktársi javaslat: sose “pedigrét” nézzen, hanem, hogy ki mit mond. Az IPCC-akol szeret pedigrézni, ugyanakkor sokan közülük, csak épphogy nem máglyára vetnék Miskolczi Ferenchez hasonló tudós embereket, azért, mert mást hoz ki érdemi tudományos kutatása a hivatalos iránymutatással szembemenve. Miközben nem is értik adott esetben a kutatás részleteit. Lásd hozzá itthon például Hetesi Zsolt ámokfutásait.

 7. Szilárd legfrissebb – ausztrál bozóttüzet érintő – bejegyzésében van egy ábra (egyetlen). De az üt rendesen, mint egy rendes igazi házi pálinka.
  (Nem mellesleg linkeli az itteni posztokat is, más források mellett).
  http://klimahiszteria.blogspot.com/2020/01/az-ausztraliai-erdo-es-bozottuzek.html

  1. https://index.hu/techtud/2020/01/14/ausztraliat_a_bozottuzekre_talaltak_ki/

   indexes Molnár Csaba ismét hozza formáját. Cikknek már az első mondata problémás:

   “A tavaly ősz óta tomboló ausztráliai erdőtüzek extrémnek számítanak még a kontinens klímájához, időjárási történetéhez és korábbi tüzekhez viszonyítva is.”

Vélemény, hozzászólás?

(Az eltérő véleményeket megjelentetjük, az útszéli stílust töröljük.)

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük