Pánik a pánikkeltők körében

Hőmérsékleti rekord Grönlandon: 64,9 °C. Mínuszban természetesen.

Szerencsére a klíma pánikkeltők csak saját bezárt világukban tudják vágyálmaik szerint alakítani Földünk klímáját. A valóságban másképp működnek a dolgok.

Ha az ember a legnépszerűbb keresőbe beírja ezeket a fogalmakat, hogy Grönland olvadás, akkor kb. 3400 találatot kap. Az első helyeken csupa rémisztő hír, ahogyan az alábbi ábra is mutatja.

És itt is visszatér a kádári többes szám első személy (Mi azt valljuk…).

Nem elég, hogy a média futószalagon produkálja a hamis híreket, még ezeket is felhasználja arra, hogy szuggerálja, mit kell, mit lehet, mit szabad gondolnunk, hinnünk. Nekünk, médiafogyasztóknak.

Persze a valóság egy kicsit másképp működik.

Ez év január 2-án a grönlandi Summit állomáson, 3200 m magasságban -64,9 °C rekord hideget mértek. A jelentést Paul Homewood tette közzé honlapján.

Beszámolt róla az electroverse.net
és a sciencefiles.org.

A rekord hőmérséklet tényét a Dán Meteorológiai Intézet (DMI) megerősítette.
A Föld nem törődik a pánikkeltők lázálmaival. Szuverén módon teszi a dolgát, ahogy neki tetszik.
Grönlandon az utóbbi években több hó esik télen, mint amennyi nyáron elolvad, a Jakobshavn Isbrae gleccser, a gleccserolvadást vizionálók ikonja pedig többet hízik telente, mint amennyit veszít tömegéből nyaranta.
A Summit mérőállomásról 2019 augusztusában még a jégolvadás hisztériakeltéssel összefüggésben hallhattunk legutoljára.

A január 2-i rekord összefüggésben lehet avval a hideghullámmal, amely negatív csúcsokat hozott az Északi-sarkon Újévkor, majd Vízkeresztkor. Erről itt számoltunk be érintőlegesen.

De hogy ne érjen bennünket annak vádja, hogy egy csúcs-értéket kiválasztunk, és arra alapozzuk elméletünket, közöljük a Summit mérőállomás 10 éves hőmérséklet adatait. Business as usual. Télen hidegebb, nyáron enyhébb. Így néz ki egy globális fölmelegedés?

És ez az a mérőállomás, amelynek neve a pánikkeltők epicentrumában van.
Ezért feltételezzük, hogy a tényekkel szembesülve most pánikba esnek. Szörnyű lehet ráébredni arra, hogy amit meggyőződéssel követtek, arról máról holnapra kiderül, hogy egy fantazmagória, egy Fata Morgana volt. Az ilyen személyek aztán sokszor úgy reagálnak a dolgokra, hogy kizárják a tényeket életükből. Nem engedik, hogy agyukig eljusson. És aggódnak továbbra is az éghajlatért, és megtesznek mindent annak megmentéséért. Pénzüket pedig önként döntik a feneketlen klímahordóba és a zöldbárók feneketlen zsebeibe. És tényeket kizáró gondolatvilágukból egyenesen következik, hogy bennünket, józanul gondolkodó, a tényeket tényként elfogadó személyeket is rá akarnak venni rögeszméjük követésére. Nem lepődnék meg, ha a grönlandi negatív hőmérséklet rekordot is a globális fölmelegedés bizonyítékaként állítanák be.

Javasolt terápia a rögeszmések számára: Bátran szembenézni a tényekkel, ugyanannak a kérdésnek elemzése alternatív hírforrások alapján is. A gyógyulás garantált.

2020. február
Király József
okl. vegyészmérnök

Tetszett a cikk? Amennyiben igen, fejezze ki tetszését a
Reális Zöldek Klub
társadalami szervezet részére juttatott támogatásával 300 Ft értékben.
Bankszámlaszámunk:
11702036-20584151 (OTP)
A Fővárosi Bíróság végzése a társadalmi szervezet nyilvántartásba vételéről itt található.
Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

5 hozzászólás

Add a Comment
 1. Vágvölgyi Zoltán

  Tisztelt Szerkesztőség! Én néhány hónappal ezelőtt még fanatikusan hittem az ember okozta klímaváltozásban. A zöld mozgalmakkal szimpatizáltam, és az alternatív energiaforrások szaporodását vártam. Azokat, akik klímahisztiről beszéltek, ellenségnek tekintettem. Mára ez megváltozott, részben az Önök és az Önökhöz hasonló szakemberek felvilágosító munkájának köszönhetően. Köszönöm a hozzáértő, közérthető és világos logikájú cikkeiket, írásaikat. A környezetvédelmi gondolat ugyanakkor megmaradt bennem, és tartom, hogy minél zöldebb, parkosabb egy város egy térség, annál jobb a lakosságnak. Röviden ennyi. Minden jót kívánok a további tudományos munkájukhoz. Isten áldja Önöket.

  1. adminisztrator

   Tisztelt Vágvölgyi úr!
   Köszönjük sorait. Mi nagyon szeretnénk szakmai fórumokon hallatni hangunkat, sajnos ez nem mindig sikerül. Pl. a napokban készültünk egy ígéretes találkozóra, ezt a korona-helyzet elfújta. Ez egyébként az oka annak is, hogy kicsit megtorpantunk a bejegyzések közzétételével.
   Környezetvédelemről szóló sorainak külön örülünk.

 2. Vágvölgyi Zoltán

  Tisztelt Szerkesztőség! Lehet, hogy volt már erről cikk, csak én nem olvastam, de jó lenne kicsit körbejárni részletesebben az “óceánok vizének drasztikus megemelkedése” kezdetű témát is. Az egyik visszatérő riasztó gondolat, hogy a part menti területeket, néhány évtizeden belül, elárasztja majd az óceán, s mindezt két tényezővel hozzák összefüggésbe: 1) elolvadnak a sarkok jégmezői 2) az emelkedő hőmérséklet miatt, a víz hőtágulásának következtében, az óceánok vize megemelkedik. Van erről valamilyen tudományos és hiteles publikáció? Én ugyan nem vagyok jártas a természettudományokban, de annyit tudok, hogy ez egy rendkívül összetett kérdés. Mert az óceánok hőmérséklete korántsem állandó, a felszíni pár méteres vízréteg a legmelegebb, az alsóbb tartományokban, ami az óceánok 99%át teszi ki, viszont jóval alacsonyabb, és mindenhol mások a hőmérsékleti viszonyok, a legtöbb vízmélységben pedig 0 fok körül is lehet. Az is biztos, hogy a víz térfogata 4 fokig csökken, és csak a felett növekszik, de csak néhány tízezred százalékot. (Folyadékok hőtágulása, tudasbazis.sulinet.hu) Mindebből gondolom, én laikus, hogy igencsak bátor, vagy inkább spekulatív jellegű az a prognózis, miszerint a hőtágulás 20-30 év múlva ennyi és ennyi méterrel emeli az óceánok szintjét. Egy hidrológiai könyvben olvastam, hogy évente kb 2-3 mm-t emelkedik az óceánok szintje. Hogy ez mitől van, nem tudom, de elég messze áll a pár méteres szintemelkedéstől.

  1. Király József

   Tisztelt Vágvölgyi úr,
   rendben, utánanézünk és 1-2 héten belül hozunk egy összeállítást.

 3. Vágvölgyi Zoltán

  Tisztelt Szerkesztőség! Köszönöm a válaszukat. Amíg elkészülnek a fent említett összeállítással, addig én is kutatgattam az Arcanumban. (Remek kis adatbázis! 🙂 Szóval, Héjjas István úr is szokta emlegetni azt, hogy a hetvenes években még új jégkorszak közeledésétől tartottak a tudósok. Utánaolvastam a korabeli lapokban, és tényleg! Érdemes elolvasgatni a következő cikkeket, írásokat. Bőven lehetne belőlük idézni a klímaváltozásért aggódó mai okosoknak.

  – Új jégkorszak közeledik = Szabadság 1971.01.27. 12. o. A cikk több korabeli, főleg angol tudós véleményét összegzi.
  – Időjárás 2000-ben = Lobogó 1971.09.15. 7. o. Nagyon érdekes cikk, ami a 20. században előforduló éghajlati ingadozásokat értelmezi és jósol, mégpedig nem is rosszul. Két dán, valamint egy amerikai kutató adatait alapul véve azt mondja, hogy a lehűléses időszak 1980-1990-ig tart, akkor egy enyhe melegedési időszak kezdődik, ami úgy 2020-ig fog tartani. Természetesen tudományos adatokra hivatkoznak.
  – Jégkorszak közeledik? = Lobogó 1971.12.01. 13. o. Rövid, de érdekes hír. Egy amerikai egyetemi tanár véleménye. Érdekessége, hogy a hirtelen megjelent sok autót és a fosszilis energiahordozók elégetését tartja felelősnek a lehűlésért.
  – Változó az éghajlat? = Ország-Világ 1977.03.02. 12-13. o. Tudományos igényű, sok tudós véleményére építő hosszabb tanulmány, mely egy kis jégkorszak eljövetelét prognosztizálja.

  Talán ez a négy a legizgalmasabb abból, amit én elolvastam, de lehet még böngészgetni. Az indexen megjelent egyik klímaszkeptikusokat megcáfolni akaró cikk szerzője azt állította, hogy kár a hetvenes évekbeli véleményekre hivatkozni, mert már akkor is a tudósok többsége azt mondta, amit most, és legfeljebb csak elvétve akadt egy-két tudatlanka, aki jégkorszakot jövendölt. Hát, ezek az írások alaposan rácáfolnak az index cikkére. A tudósok akkor valóban jégkorszak közeledését várták.

Vélemény, hozzászólás?

(Az eltérő véleményeket megjelentetjük, az útszéli stílust töröljük.)

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük